Tízezer Audihoz szállít biogázt egy dán cég

A dán Nature Energy energia konszern megállapodást kötött az Audival. Eszerint a cégcsoport mintegy 10 ezer, Európában közlekedő Audi töltéséhez biztosíthat biogázt.

„Ezzel a megállapodással feltesszük az i-re, vagyis a 2012-ben indított stratégiaváltásunkra a pontot, amikor nagyszabású biogázüzem építésbe fogtunk. Ma már négy ilyen üzemünk van és reményeink szerint hamarosan lesz még három, a távolabbi jövőben pedig még tíz ilyen egységet hozunk létre” – jegyezte meg Ole Hvelplund, a Nature Energy vezérigazgatója.

A dán cég szemétből és szennyvíziszapból állítja elő a biogázt, ami így olyan második generációs bioüzemanyagnak tekinthető, melynek előállításához nem használnak fel élelmiszeripari alapanyagot. Ez még kisebb szén-dioxid kibocsátást eredményez, ezért is választotta az Audi a Nature Energy-t partneréül.

Dánia több településének utcáin már olyan buszok, hulladékgyűjtő teherautók és házi ápolási szolgáltatásra használt autók közlekednek, amelyeket biogázzal hajtanak. Az elmúlt években Koppenhága, Frederica és Skive vezetése döntött úgy, hogy biogázra cseréli a dízel és benzines járműveit. Ugyanez a tendencia figyelhető meg más európai országokban is, a kontinensen ugyanis már több mint kétmillió gázzal hajtott jármű fut.

Egyre többen használják ki tehát a biogázban rejlő lehetőségeket és Dánia most vezető szerepet vívhat ki magának a biogáz-előállítás területén. „Azzal, hogy a gázolajat és a benzint környezetbarát bioüzemanyagra cseréljük, jelentősen csökkenthetjük a szén-dioxid kibocsátást” – hívta fel a figyelmet Ole Hvelplund, a Nature Energy vezérigazgatója.