Még az év vége előtt forgalomba állnak a miskolci CNG autóbuszok

2015. 06. 09. – Rég nem történt ekkora változás egy város járműparkjában, mint ami még az év vége előtt bekövetkezik Miskolcon. A mai nap életbe lépett a 75 öreg miskolci autóbusz cseréjére és a régió legnagyobb kapacitású töltőállomásának építésére vonatkozó szerződés. Még az idén nyugdíjba vonulnak Miskolc füstölgő autóbuszai, helyüket korszerű, környezetbarát és alacsony üzemanyag költségű CNG buszok veszik át

Államtitkári bejelentés a gázkonferencián
2015. június 2-án, a Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter (MGKKE) által szervezett III. CNG és LNG Konferencián és Járműipari Kiállításon Hevesi Zoltán Ajtony, az NFM helyettes államtitkára bejelentette, hogy megszületett a támogatási megállapodás a miskolci autóbuszok cseréjére.

Állami támogatás a CNG-buszokra
A szállópor koncentráció csökkentését célzó kormányhatározat eredményeként, a CNG-autóbuszok beszerzéséhez a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) saját forrásból 30 százalékos támogatást ajánlott fel. Ennek köszönhetően Miskolc több mint 1,8 milliárd Forinthoz juthat 40 szóló és 35 darab csuklós, teljes mértékben alacsonypadlós autóbusz megvásárlásához. A közbeszerzési eljárásnak köszönhetően az idén az „Év busza” címet viselő MAN Lion’s City GL CNG autóbuszok válthatják ki az a Miskolci Városi Közlekedési (MVK) városi autóbusz flottájának nagy részét.

Elengedhetetlen infrastruktúra-fejlesztés
Az autóbuszok forgalomba helyezéséhez kompresszor-állomás építésére is szükség van. Ennek érdekében az MVK az autóbuszok beszerzésével egy időben tendert hirdetett meg, melyet végül az országban egyedülálló tapasztalattal rendelkező Gilbarco-ACIS Kft. nyert el. Közép-Kelet Európa egyik legnagyobb kapacitású töltőállomását az MVK telephelyének bejáratával szemben, zöldmezős beruházásként valósítja meg a kivitelező. Az 1500 Nm3/h névleges kapacitású kompresszor együttesen 2400 köbméter/órát is meghaladó beépített teljesítménnyel fog rendelkezni. Az új CNG-kút nyilvános is lesz ahol az autóbuszok mellett két sávon személy- vagy teherjárművek is tankolhatnak.

Töltőállomások országszerte
Európa legtöbb országához képest jelentős késedelemmel, de végre elindult a CNG-töltőállomások hálózatának fejlődése Magyarországon. Budapest, Szigetszentmiklós, Győr és Szeged után a napokban nyílt CNG-kút Kecskeméten, a Városföld út 92. szám alatt, magánberuházásból. Az új töltőállomás 7-17 óra között a hét minden napján várja a vásárlókat. „A közeljövőben emellett várhatóan Gödön, Kistarcsán és Pusztazámoron nyílhatnak új töltőállomások. Az Európai Bizottság irányelvének teljesítéséhez legalább 100 töltőállomást kell nyitni az elkövetkezendő öt évben. A költséges beruházásokhoz a CNG-üzemű járművek dinamikus terjedésére is szükség van, ehhez azonban a kiterjedt töltőhálózat nem elegendő. A gázüzemű személy- és haszonjárművek elterjedését viszont segítheti azok felárának megtérülése. Kedvező üzemanyagár és garantáltan stabil feltétel rendszerrel lehet csak a jármű üzemeltetőket a fenntartható közlekedés irányába terelni” – hívta fel a figyelmet, az MGKKE elnöke.