Már gyártják a CNG-üzemű Lada Vestát

Az orosz AvtoVAZ Csoport megkezdte a bifuel Lada Vesta gyártását, mely CNG-vel és benzinnel egyaránt üzemeltethető. Az első tesztjárművek hamarosan a potenciális vásárlókhoz kerülhetnek.

Teljes feltöltéssel a Lada Vesta CNG akár 1000 kilométert is képes megtenni, ami kivételesen nagy hatótávolságnak számít. A CNG-tartályok kiürülése esetén ugyanakkor a jármű automatikusan benzin üzemmódra vált, így a sofőr nem kényszerül megállásra, vagy azonnali tankolásra.

Az AvtoVAZ szerint a környezetbarát Lada Vesta üzemeltetési költségei háromszor kisebbek a hagyományos változatokénál. Az erőforrás pedig nagyobb élettartammal rendelkezhet a fosszilis üzemanyagokkal működtetett változatokkal szemben. Egy esetleges baleset, vagy koccanás esetén ráadásul sokkal kisebb a tűz esélye, mivel a CNG gyorsan szétoszlik a levegőben, szemben a propán-bután gázzal, mely képes felhalmozódni a sérülés helyén, fokozott tűzveszélyt teremtve ezzel.

A Lada Vesta CNG tervezésekor kiemelt figyelmet fordítottak a biztonságra. A fém-kompozit szerkezetű gáztartályt biztosító szeleppel látták el, mely megakadályozza a gáz hirtelen kiszökését a tartály, vagy a gázcsövek sérülése esetén. A 90 literes tartály – melyet biztonságos helyen, a hátsó üléssor mögött helyeztek el – 18 köbméter sűrített földgáz tárolására alkalmas. A tartály ugyanakkor nem vesz el sok helyet a 480 literes csomagtartóból, így a CNG-üzemet preferáló vásárlóknak sem kell kényszerű kompromisszumokat kötniük.