Az amerikai Waste Management megnyitotta a századik földgáztöltő állomását

A texasi központú Waste Management nemrég bejelentette, hogy megnyitotta századik sűrített földgáz (CNG) töltőállomását. Az Oklahoma városban tartott ünnepségen arról is tájékoztatták a nagyközönséget, hogy a cég forgalomba helyezte hatezredik sűrített földgázzal hajtott teherautóját. A hulladékbegyűjtéssel és hasznosítással foglalkozó vállalatnak van Észak-Amerikában a legnagyobb ilyen jellegű, nehéz teherbírású haszonjármű parkja.

„A Waste Management küldetése az, hogy a lehető legjobban kihasználja az erőforrásokat, ugyanakkor a lehető legkisebb kárt okozza a természetben. Mindez nemcsak a saját érdekeit szolgálja, hanem az ügyfeleinek, a gazdaságnak és a természetnek is a javára válik” – mondta az Oklahoma városban tartott ünnepségen Jim Trevathan, a Waste Management vezérigazgató-helyettese és operatív igazgatója. Hozzátette: büszkék arra, hogy vezető szerepet tölthetnek be a földgázzal hajtott nehéz teherbírású haszonjárművek területén, de terveik szerint még ennél is messzebb mennének a jövőben.

A Waste Management úttörő szerepet vállalt, amikor a kilencvenes évek elején a sűrített földgázt üzemanyagként kezdte használni. Akkor azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy drasztikusan csökkentik a szén-dioxid kibocsátást, illetve, hogy 2020-ra 15 százalékkal növelik járműparkjuk hatékonyságát. A kitűzött célt már 2011-re elérték azzal, hogy egyre több sűrített földgázzal hajtott teherautót állítottak forgalomba. A cégcsoport ugyanakkor nem elégedett meg ezzel az eredménnyel.

A Waste Management teherautói sűrített földgázzal (CNG) üzemelnek, ennek köszönhetően szinte nullával egyenlő a károsanyag-kibocsátásuk. Egy dízel teherautó sűrített földgáz hajtásúra cserélése esetén legalább 30 ezer literrel kevesebb üzemanyagra van szükség egy évben. Ennek köszönhetően csak egy teherautó esetén már 14 tonnával kevesebb üvegházhatású gáz kerül a levegőbe, ami 15 százalékos csökkenést jelent a dízel üzemű haszonjárművekhez képest. További előny, hogy a CNG-hajtású járművekbe dolgozó erőforrások jóval halkabb üzemet biztosítanak a dízelekhez képest.

„A Waste Management nem csak a saját flottája számára építi ki a CNG-töltőhálózatát, hanem szívesen lát bárki mást is a kútjainál” – hangsúlyozta a flotta igazgatója, Marty Tufte. A cégnek már 100 töltőállomása van Észak-Amerika szerte, ebből 25 kútnál bárki tankolhat sűrített földgázt. A Waste Management teherautói, miután csatlakoztak a hálózatra lassú, éjszakai töltést kapnak, azonban a nagyközönség számára is nyitva tartó állomások gyors töltésű kutakkal várják a vásárlókat.