A gázzal hajtott buszok még a szigorú előírásoknál is jobban teljesítenek

Egy nemrég megjelent kutatás szerint a gázzal hajtott Los Angeles-i városi buszok sokkal jobban teljesítenek, mint ahogy azt az amerikai és a szövetségi szabványok előírják.

A Kaliforniai Egyetem Műszaki Karának Környezetvédelmi Kutató és Technológiai Központja (CE-CERT), valamint a Dél-Kaliforniai Gázszolgáltató Vállalat (SoCalGas) közös kutatása a nehéz teherbírású haszonjárművek, különösen alacsony károsanyag-kibocsátású gázüzemű erőforrásait vizsgálta. A kutatás kimutatta, hogy a Los Angeles-i Megyei Közlekedési Hatóság (Metro) gázüzemű motorral szerelt buszai jelentősen felülmúlják az összes környezetvédelmi előírásban megállapított értékeket.

A kutatók a zéró-emisszió közeli értékeket felmutató 8,9 literes Cummins Westport ISL G típusú motorokat a valóságnak megfelelő körülmények között tesztelték. Ennek során kiderült, hogy azok még a legszigorúbbnak tartott kaliforniai előírásoknál is jobban teljesítettek a szmogképző károsanyag-kibocsátást illetően. Bizonyos vezetési feltételek mellett pedig egyáltalán nem lehetett kimutatni károsanyag-kibocsátást.

„Két Cummins Westport ISL G erőforrást teszteltünk, egyet egy hulladékgyűjtő teherautóban, egyet pedig a Metro flottájához tartozó autóbuszban. Mindkét esetben a nitrogén-oxid kibocsátás meglepően alacsony, mintegy 99 százalékkal kisebb volt a jelenleg előírt értéknél” – jegyezte meg Kent Johnson, a kutatás vezetője. Hozzátette: a közel zéró emissziójú motorral olcsón és gyorsan lehet csökkenteni a nitrogén-oxid kibocsátást, megújuló földgázzal (RNG) pedig hosszútávon biztosítható az üzemanyag-ellátás, emellett a klímaváltozás hatásainak mérséklésért is sokat tehetünk.

George Minter, a SoCalGas regionális alelnöke kiemelte, hogy ezek a buszok ugyanolyan jól teljesítenek a károsanyag-kibocsátás terén, mint az elektromosak. Ha ezen járművekbe megújuló metángázt tankolnak, akkor az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása jelentősen csökkenhet. Emellett, ha ezt a technológiát olyan, nagy flottákkal rendelkező vállalatoknál is bevezetik, mint például a Metro, akkor óriási lépést tehetnek a kaliforniai hatóságok a szmog csökkentése érdekében.